08 de maig del 2015
Tarraco Viva aterra a Altafulla amb tres recreacions històriques sobre el món dels gladiadors, la cerimònia del mar i el final de l’imperi
La participació de la vila s’amplia a tres actes enlloc dels dos que es feien fins ara, que se celebraran el diumenge al Parc de Voramar
El Parc de Voramar, a la platja d’Altafulla, es convertirà per una tarda en l’epicentre de la vida romana de fa més de 2.000 anys, en el marc de Tarraco Viva, el Festival Romà de Tarragona, que se celebra fins al 17 de maig. Precisament aquest diumenge la vila d’Altafulla centrarà totes les mirades del festival cap a la seva platja on hi tindran lloc tres recreacions històriques que faran que els visitants revisquin a flor de pell com era la vida en l’Imperi Romà.
L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha subratllat “el gran valor històric i turístic del llegat romà a Altafulla, exemple en tenim amb la Vil·la romana dels Munts, una de les més importants d’Europa”, i ha afegit: “Com no podia ser d’una altra manera, Altafulla és part activa del Tarraco Viva, i no només des del punt de vista de l’espectacle, sinó també des de la participació d’aquestes actuacions amb entitats del municipi”.
La tarda hispànica començarà a les 5 amb la representació que protagonitzarà la companyia italiana Istituo Ars Dimicandi sota el títol ‘El món dels gladiadors a l’Antiga Roma’. Es tracta d’una activitat recomanada per a majors de sis anys on autèntics gladiadors romans fan una demostració sobre les diferents armes i tècniques de combat, tal i com es feien servir en aquell temps. La durada de la recreació s’estima en 45 minuts.
A les 6, la companyia tarragonina Septimani Seniores oferirà la recreació històrica ‘Les legions Baiximperials’. Aquí, veurem com les antigues legions altimperials es van veure obligades a adequar-se als nous temps que s’avenien: el final de l’Imperi Romà. Degut a la crisi econòmica del segle III dC i de les reformes dels emperadors posteriors, ja al segle IV l’exèrcit tardoromà sembla radicalment diferent a l’exèrcit romà altimperial, ja que l’Estat no podia pagar els seus soldats. Viurem l’inici de la decadència de l’expansió romana.
I cap a les 7, arribarà la darrera interpretació. Els tarragonins Nemesis ARQ, amb la participació del grup italià Ludi Scaenici, representarà la cerimònia del mar, ‘Navigium Isidis’. Isis, la deessa mare egípcia, va ser àmpliament venerada pels romans, els quals apreciaven l’exotisme i vistositat dels seus rituals. La gran festa de primavera d’Isis es realitzava el 5 de març i coincidia amb l’inici de la temporada de la navegació després del període hivernal. La celebració consistia en una desfilada solemne, a pas lent però alegre i amb multitud de personatges exòtics. Totes tres recreacions històriques tenen l’entrada lliure.
Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla