03 de juliol del 2017
Tarragona 2018: Una oportunitat per convertir Altafulla en una destinació de turisme esportiu
En el marc d’aquest llegat dels Jocs Mediterranis, la Bibliomar dóna el tret de sortida aquest dimarts al cicle d’activitats ‘Som Mediterranis. Som Cultura i Esport’
El fort component territorial i el compromís amb un llegat orientat en el desenvolupament local són dos dels trets diferencials dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018. La Copa del Món de Paratriatló d'Altafulla i la Copa d'Europa de Triatló celebrades a Altafulla aquest diumenge en són un exemple.
Fa mesos que l’Ajuntament d’Altafulla, l’Ajuntament de Tarragona, el govern de la Generalitat, les federacions catalana i espanyola de triatló, i el Comitè Olímpic Internacional (COI), treballen de manera conjunta en el que ha d’esdevenir una oportunitat per a la reactivació de l’ocupació i per al desenvolupament econòmic, social i cultural del municipi.
La d’aquest cap de setmana ha estat la darrera prova test abans de la gran cita de l’estiu vinent. Segons ha apuntat als micròfons d’aquesta casa el Conseller Comissionat de Tarragona 2018, Javier Villamayor, la intenció és que “aquesta aliança que s’ha teixit entre les diferents parts implicades continuï en el temps i Altafulla es converteixi en una destinació de turisme esportiu, vinculada a una especialitat que és el triatló”.
L’organització treballa de valent perquè aquesta unió es mantingui en un futur, però, per aconseguir-ho, cal que “l’experiència dels Jocs sigui completa”. Villamayor n’ha destacat “la seguretat, una bona estada dels triatletes, i que la persona que vingui també marxi amb aquesta percepció”.
Més enllà d’aquests aspectes, són molts els detalls que cal tenir en compte a l’hora d’organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques. El representant territorial de la Secretaria General d’Esports de la Generalitat, Joan Plana, ha puntualitzat que “fins ara les infraestructures era el que més ens preocupava, però només és una petita part de l’organització”. De fet, ha assegurat que “pràcticament tots els departaments del govern català hi col·laboren d’una manera o altra”. Ha dedicat especial atenció a àrees importants com són la sanitat, l’alimentació, o la religió.
Més enllà de l’impacte econòmic, el llegat que deixaran els Jocs Mediterranis al nostre territori també serà de caràcter ocupacional, polític, cultural, mediambiental i social. Cadascuna de les seus que hi prenen part treballen en aquesta línia perquè aquest llegat multidimensional esdevingui una realitat. És el cas d’Altafulla, que, de la mà de l’agent dinamitzadora Xusa Ortega, pretén que la cita del proper estiu no es limiti únicament als deu dies en què es desenvoluparà, sinó que serveixi per establir unes dinàmiques al municipi de cara al futur”.
Ara la tasca passa per sensibilitzar la ciutadania. Una les primeres accions que ha preparat Xusa Ortega per aquest estiu és el cicle d’activitats ‘Som Mediterranis. Som Cultura i Esport’. Es tracta d’un projecte conjunt amb la Biblioteca Municipal, que es desenvoluparà del 4 al 7 de juliol, i del 8 al 14 d’agost, dins del programa d’actes de la Bibliomar. El cicle donarà el tret de sortida aquest dimarts, a dos quarts de 7 de la tarda al parc de Voramar, amb la xerrada ‘Menjar, beure i viure a la Mediterrània: el bon exemple de Roma’, a càrrec de Joan Gómez, director de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.
Altres sessions previstes són ‘Altafulla experience: una triatló des de dins’ (5 de juliol); ‘Acció poètica: saluda amb salut a la vida mediterrània’ (6 de juliol); ‘Atleta i mariner per un dia’ (7 de juliol); ‘Per què els romans odiaven l’esport?’ (8 d’agost); ‘Altafulla. Pagesos i senyors: passejada etnogràfica de la platja al Castell’ (9 d’agost); ‘Contacontes de la Mediterrània: Àfrica, Àsia i Europa’ (10 d’agost); ‘Taller infantil cuina mediterrània i saludable’ (11 d’agost); i ‘Sóc esportista, sóc altafullenc’ (14 d’agost).
Va ser el 15 d’octubre de l’any 2011 quan el Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis va escollir Tarragona com a ciutat organitzadora dels XVIII Jocs Mediterranis. El 6 de novembre del 2016, però, el mateix Comitè Internacional recolzava la decisió d’ajornar la celebració de l’esdeveniment un any. Finalment, se celebraran del 22 de juny a l’1 de juliol de 2018 en 16 municipis seu del territori. Hi prendran part 33 disciplines esportives, 4.000 esportistes de 26 nacionalitats diferents, 1.000 jutges i representats internacionals, 1.000 periodistes, 3.500 voluntaris i més de 150.000 espectadors.
Javier Villamayor, Conseller Comissionat de Tarragona 2018
Joan Plana, epresentant territorial de la Secretaria General d’Esports de la Generalitat
Xusa Ortega, agent dinamitzadora d'Altafulla