07 de desembre del 2021
Terres del Gaià signa dos convenis de patrocini per fer realitat el mapa-guia de l’inventari del patrimoni fluvial del riu Gaià
L’acord amb la Fundació Privada Mútua Catalana i Repsol li ha permès assolir el 50% del cost de la publicació
L’Associació Terres del Gaià ha fet realitat el projecte del mapa-guia de l’inventari del patrimoni fluvial del riu Gaià, que ha elaborat en els últims cinc anys. L’origen va ser la gaianada de novembre de 2015, que va deixar a la llum estructures i restes patrimonials imperceptibles fins aleshores. Així ho ha explicat el tresorer de l’entitat, Pep Muntadas, en declaracions a Altafulla Ràdio.
La materialització del projecte ha estat possible gràcies als dos convenis de patrocini, que l’entitat ha signat amb la Fundació Privada Mútua Catalana i Repsol. Gràcies a les aportacions d’ambdues, ha aconseguit cobrir el 50% del cost de la publicació. La part restant es pretén cobrir amb els guanys que s’obtinguin de la venda dels 1.000 exemplars, que editarà ‘Piolet’, i que sortiran a la venda a principis de 2022 amb un preu aproximat de 15 euros. En principi, es distribuiran en els ajuntaments dels municipis, que formen la Conca del Gaià.
Pel que fa al projecte, està basat en les fotografies que els voluntaris de l’associació van fer a les estructures descobertes abans que tornessin a ser engolides per la vegetació.
Posteriorment, es va endegar la feina d’inventari, que s’ha allargat fins a enguany. La feina ha estat al 85% voluntària, si bé a l’inici van rebre petites ajudes d’alguna administració.
Les dades obtingudes del treball de camp es van bolcar en fitxes dissenyades per l’associació, i es va construir una base de dades en línia que recull aquesta feina. Es pot consultar en el següent enllaç: https://terresdelgaia.omeka.net/.
La tria de les diferents estructures patrimonials, que inclourà la guia, s’ha fet a partir d’aquesta base de dades. Per escollir-les s’han seguit criteris d’importància històrica, patrimonial i arquitectònica, i sobretot, d’accés, estat de conservació i tipus de propietat. El tresorer, Pep Muntadas, n’ha destacat algunes, posant el focus en els molins i els regadius.
La guia constarà d’un estoig doble. Per una banda, hi haurà el mapa del Camí de les Terres del riu Gaià, que recorre les comarques de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès, amb les estructures visitables senyalitzades. De l’altra, un llibret que recollirà la informació de cadascuna de les estructures senyalitzades amb una fotografia i una petita llegenda.
Pep Muntadas, tresorer de Terres del Gaià
Pep Muntadas, tresorer de Terres del Gaià