Notícies
Foto: ACA
17 de novembre del 2020
Torna a baixar aigua del pantà del Catllar pel riu Gaià
Durant tot aquest dimarts estan obertes les comportes de la presa per deixar anar cabal al riu i afavorir la neteja de la llera
Aquest dimarts s'està produint una nova gaianada que tornarà a nodrir el riu Gaià de sediments i una bona quantitat d'aigua per afavorir el manteniment del seu cabal i la seva arribada al mar. L'obertura de la presa del Catllar ha estat anunciada per l'empresa que el gestiona, Repsol, com una maniobra extraordinària si bé, es tracta d'alliberaments de cabal emmarcats en l'acord entre el departament de Medi Ambient, l'ACA i la mateixa empresa per afavorir que el riu compti amb un cabal ecològic estable.

Amb tot, des de les entitats mediambientals que custodien el riu i tenen cura del seu entorn, asseguren que caldria alliberar més cabal del que s'està deixant anar aquesta setmana. Actualment la cota de la presa es troba a 93 metres sobre el nivell del mar i amb l'alliberament d'aquest dimarts es preveu que aquesta baixi a 92. Uns nivells que són contraproduents, segons les entitats ecologistes, ja que, des del temporal Glòria, la presa ha patit algun desbordament afectant negativament a la flora del seu entorn. De fet, es considera que tot aquell cabal que superi la cota 85 és ineficient i per tant, caldria deixar anar més aigua al riu. N'ha parlat a Altafulla Ràdio el tresorer de l'entitat Terres del Gaià, Pep Muntadas.

L'aigua que està sortint aquest dimarts de la presa ho fa de manera esglaonada, amb quantitats que van augmentant a mesura que passen les hores fins a arribar a un màxim de 2 metres cúbics per segon, per tornar a descendir posteriorment fins al seu tancament, ja a les 9h del matí de dimecres. Tot i que per les entitats ecologistes la quantitat alliberada és insuficient i podria haver arribat als 4 metres cúbics per segon, el que és clar que les aportacions d'aigua, des que existeix l'acord entre administració i empresa, ha millorat notablement l'ecosistema del riu. Ho destaca Muntadas.

Com és habitual en aquests casos, l'alliberament d'aigua pot fer augmentar de manera sobtada el cabal del riu a la seva llera i afectar trams baixos i guals. Per això es recomana prudència als veïns de les zones afectades i evitar passar pel riu en aquests punts baixos i creuaments, principalment a les poblacions del Catllar, La Riera de Gaià, Altafulla i Tarragona.
Pep Muntadas, tresorer de Terres del Gaià
Pep Muntadas, tresorer de Terres del Gaià
Social
Et recomanem
Festival Altacústic
19 i 20 de juliol a la plaça de l'Església i la plaça del Pou
Programa complet a: www.altacustic.cat
Concurs de Castells de Sorra
20 de juliol a les 11h davant del Parc de Voramar
Bases del concurs i inscripcions a: www.altafulla.cat
MNACTEC Bus
26, 27 i 28 de juliol al carrer Atzavares
+ info i reserves a: mnactec.cat/ca/exposicio-detall/mnactec-bus
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla