Foto: Arxiu - Altafulla Ràdio
11 d'octubre del 2022
Tornen les Jornades gastronòmiques d’Altafulla dedicades a la garrofa, del 21 d’octubre al 6 de novembre
Hi prendran part un total de 8 restauradors que oferiran plats a les seves cartes amb aquest producte, que està cotitzant-se a l’alça, com a estrella
Altafulla comptarà novament aquesta tardor amb les tradicionals Jornades Gastronòmiques que habitualment contribuïen a donar vida a l’activitat de restauració de la vila entorn la tardor. Serà l’edició que fa 13 d’aquesta iniciativa que no es feia des del 2019 i la que en fa quatre que es dedica a posar en valor la cuina de la garrofa, a excepció de l’última, que es va centrar en les herbes aromàtiques. Serà del 21 d’octubre, és a dir, a partir de divendres de la setmana vinent, i fins al 6 de novembre, coincidint amb els inicis de la Festa Major de Sant Martí.
Les Jornades volen contribuir a dinamitzar el sector de la restauració i alhora el turisme de la vila en una època ja de baixada, un cop superada ja la temporada d’estiu i en aquest impàs de temps que suposa fins arribar a les dates festives de Nadal. Així mateix suposen una excusa per posar en valor un producte molt versàtil i molt de casa nostra, d’Altafulla i de tot l’entorn, com destaca el regidor de Comerç i Turisme, Jaume Sánchez.
Enguany hi participaran un total de 8 restauradors que tindran la garrofa com a ingredient estrella d'alguns dels seus plats. Com ha apuntat el regidor de Comerç i Turisme, Altafulla és pionera en dedicar unes jornades a aquest fruit que, entre altres, és el millor substitut del cacau i té sis vegades menys greix que aquest. A més compta amb nombroses vitamines i minerals, i conté petites quantitats de pectina i lignina, que afavoreixen la digestió, és a dir, que és un aliment probiòtic que calma la diarrea i equilibra el restrenyiment.
Sánchez ha recordat també que precisament al Baix Gaià, al Catllar, existeix una de les indústries més importants del territori dedicada a la producció de derivats de la garrofa i assenyala que el valor d’aquest producte ha evolucionat a l’alça pel que fa a la seva demanda pels nombrosos usos que té més enllà de la cuina.
Les jornades d’enguany comptaran amb l’apadrinament d’una “institució” del món de la garrofa i els cultius mediterranis, com és l’enginyer agrònom Joan Tous Martí. Sánchez ha explicat que Tous serà l’ambaixador de les jornades que es presentaran oficialment dimarts vinent, pocs dies abans del seu inici.
Jaume Sánchez, regidor de Turisme i Comerç d'Altafulla
Jaume Sánchez, regidor de Turisme i Comerç d'Altafulla