Foto: Ajuntament de Torredembarra
01 d'agost del 2024
Torredembarra promou un programa per a la gestió ètica dels gats de carrer
L'Ajuntament implementa mesures per assegurar el benestar felí i la convivència amb els veïns, en col·laboració amb entitats animalistes i la ciutadania
L'Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Benestar Animal, ha posat en marxa un nou programa de gestió ètica per a les colònies de gats de carrer. L'objectiu principal és garantir el benestar d'aquests animals, millorar la convivència amb la ciutadania i prevenir problemes de salut pública i animal.
Segons la regidora de Benestar Animal, Angie Muñoz, aquest projecte reafirma el compromís del municipi amb el benestar animal i busca una convivència harmònica entre els gats de carrer i els veïns. Actualment, Torredembarra compta amb 102 colònies felines registrades, on viuen 745 gats. D'aquests, gairebé el 90% estan esterilitzats, i es demostra així l'èxit del programa CER (Captura, Esterilització i Retorn) que s'ha implementat fins ara. Aquest alt percentatge d'esterilització, que arriba al 90,6% en espais públics i al 88,5% en espais privats, mostra una evolució positiva en la gestió de la població de gats de carrer.
El programa pretén fomentar la col·laboració amb la ciutadania i amb entitats animalistes, complint amb la Llei 7/2023 que obliga a identificar i esterilitzar tots els gats comunitaris amb microxips registrats sota la titularitat de l'administració local. També s'estableixen protocols per a la gestió de colònies en propietats privades, a més de mapar i censar les colònies existents, controlar la població i desenvolupar plans sanitaris. Un dels aspectes importants del programa és la mediació per solucionar problemes derivats de la presència de colònies de gats, com les baralles o les vocalitzacions durant el zel, i l'establiment d'espais per a la retirada temporal d'animals per raons justificades.
A més, s'han creat mecanismes legals de vigilància i sancions per garantir el compliment de les normes, alhora que es treballa per informar la ciutadania sobre aspectes com l'alimentació, l'abandonament i la intervenció amb els animals de les colònies. El programa també inclou la millora dels punts d'alimentació en espais públics i la creació de refugis amb contenidors reciclats per oferir millors condicions de vida als gats. Actualment, 13 de les 46 colònies en espais públics ja compten amb menjadores adaptades.
La col·laboració amb l'associació "TORRECAT. Protegim els gats de carrer" és un punt essencial d'aquest programa. L'Ajuntament manté convenis anuals amb aquesta entitat per l'alimentació i esterilització dels gats mitjançant el mètode CER, i treballa conjuntament per desenvolupar aquest programa de gestió ètica. La Generalitat de Catalunya també ha concedit un permís especial per identificar els gats esterilitzats amb un tall a les orelles, una pràctica realitzada per veterinaris qualificats.