Notícies
Foto: Anna F.
23 de gener del 2019
Torredembarra reprèn el programa commemoratiu dels 80 anys de la Guerra Civil al municipi
Els actes es van posar en marxa el divendres i s’allargaran fins el proper 23 de febrer
Torredembarra va reprendre el passat divendres el programa ‘Mai Més’, que commemora els vuitanta anys de la Guerra Civil. Les activitats de rememoració al municipi van iniciar-se ara fa dos anys, i culminaran aquest 2019.

El primer dels actes d’aquesta recta final va esdevenir la inauguració de l’exposició ‘Revolució i guerra civil a Tarragona. Imatges d’Hermenegild Vallvé’, oberta fins aquest mateix dimecres a la Sala Lluís d’Icart.

Aquesta darrera visita coincideix amb la celebració de la primera de les conferències del cicle d’enguany. Serà a partir de les 7 de la tarda, també a la Sala Lluís d’Icart, i anirà a càrrec de Joan Maria Thomàs, doctor en Història i professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Thomàs reflexionarà sobre ‘La instauració del règim franquista a Catalunya’. En una entrevista al programa ‘Carrer Major’, ha avançat que “cal entendre com un tot aquesta instauració i la Guerra Civil que la va precedir”.

La història de la majoria de conflictes civils demostra que les ferides costen de tancar i que és molt fàcil ferir sensibilitats. Segons Joan Maria Thomàs, però, la tasca dels historiadors passa per “buscar l’objectivitat i la distància” per poder-ne parlar sense embuts. Malgrat perseguir aquest objectiu, és conscient que “l’existència de dues espanyes continua viva al nostre país”.

Altres conferències previstes dins del programa commemoratiu són ‘La repressió franquista a Torredembarra (1939-1945). Tribunals militars i tribunals de responsabilitats polítiques” (30 de gener), a càrrec dels historiadors Carme Miquel i Joaquim Nolla; i ‘La parafernàlia franquista. La visita del comte Ciano i Serrano Sunyer’ (13 de febrer), a càrrec del doctor en Història Moderna, Carlos Blanco.

També hi ha programades les activitats ‘L’Exili a través dels llibres: el cas Pompeu Fabra’ (12 de febrer), i ‘Contes per la pau després de la guerra’ (15 de febrer). Ambdues cites tindran lloc a la Biblioteca Municipal.

El programa també contempla l’obra de teatre ‘Memòria de les oblidades’, de Tecla Martorell (16 de febrer a l’Espai Cultural de la Sala del Mar); i dues visites guiades a l’exposició i al refugi de la plaça de la Font (16 i 23 de febrer).

L’objectiu de tot aquest seguit d’activitats és crear un espai on reflexionar i analitzar les claus del conflicte bèl·lic, dedicant especial atenció a la perspectiva local.
Joan Maria Thomàs, doctor en Història
Joan Maria Thomàs, doctor en Història
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla