04 de maig del 2018
Tot a punt per a l’inici de les funcions del Ball Parlat del Sant Crist de Salomó
L’espectacle teatral d’arrels medievals declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat es posarà en escena els diumenges 6, 13, 20 i 27 de maig
Coincidint amb la Festa Major en honor a la Santa Creu, la localitat de Salomó enceta les representacions del tradicional Ball del Sant Crist aquest diumenge 6 de maig. L’espectacle d’arrels medievals, que pertany al gènere dels balls parlats amb gran tradició al Camp de Tarragona i al Penedès, combina teatre, dansa, llum i efectes especials i està declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
Els assajos de la posada en escena, que van començar a principis d’any, van donar pas el passat 14 d’abril a la primera Mostra de Balls Parlats de la Catalunya Nova, un esdeveniment organitzat per commemorar el 175è aniversari del primer text del Ball del Sant Crist i l’inici de les seves funcions. L’acte, que va acollir una representació de diferents estils, temàtiques i gèneres del que es coneix com a Ball Parlat, mitjançant una funció especial i de format diferent va ser el preludi de la temporada 2018. Joan Boronat, president de l’entitat organitzadora del Ball, ha explicat que l’obra que torna a posar-se en escena des d’aquest diumenge narra uns fets llegendaris de la població.
El president del Ball ha estat entrevistat al programa ‘La tarda’ de la Xarxa de Comunicació Local des dels estudis d’Altafulla Ràdio, acompanyat l’historiador i alcalde de Salomó Antoni Virgili, qui ha destacat que “els fets que explica l’obra se situen a cavall de la llegenda i la història”. Virgili ha remarcat l’important llegat documental i patrimonial de la família Nin, protagonista del Ball Parlat.
Aquesta setmana la direcció de l’espectacle ha polit detalls sobre el mateix escenari. Segons Raimon Casals, director artístic i Mestre del Ball, “any rere any és necessari invertir temps i esforços en el replantejament d’alguns quadres i moments de la posada en escena amb la finalitat de millorar l’obra, dotar-la de dinamisme i atraure l’atenció de l’espectador”. La tònica d’enguany, de fet, tal com ha explicat Casals, segueix estant marcada per la consolidació de l’elenc que garanteix el relleu generacional i el futur del Ball, el manteniment i la renovació de part del vestuari, i la voluntat de reivindicar i reclamar la importància del teatre popular.
L’obra, estructurada per darrera vegada per l’Institut del Teatre de Barcelona, es representarà els quatre diumenges de maig, el 6, 13, 20 i 27, a les 12 del migdia a l’església de Salomó. Per a més informació i reserves cal contactar al telèfon 977 629 058 o al correu electrònic info@balldelsantcrist.cat.
Les funcions d’enguany mantenen el preu a 10 € l’entrada individual i descomptes de grup a partir de les 15 persones. A més, l’organització ha signat un conveni amb restaurants locals amb la voluntat d’oferir paquets que combinen l’entrada d’accés a l’espectacle, menús a restaurants i excursions i visites guiades. Tota aquesta informació es pot consultar al web de l’entitat, www.balldelsantcrist.cat.
Joan Boronat, Ball del Sant Crist
Antoni Virgili, alcalde de Salomó
Raimon Casals, director artístic i Mestre del Ball