04 d'octubre del 2017
Tot a punt per a la celebració de les Jornades Gastronòmiques de la Garrofa d’Altafulla
La nova edició donarà el tret de sortida aquest divendres i s’allargarà fins el 22 d’octubre. Enguany hi participen deu restaurants
Les Jornades Gastronòmiques d’Altafulla ja ho tenen tot a punt per donar el tret de sortida aquest divendres 6 d’octubre a una nova edició. La desena de les Jornades, i la segona dedicada específicament a la Garrofa.
La cita s’allargarà fins el 22 d’octubre a una desena de restaurants del municipi, que oferiran a les seves cartes tot tipus de receptes que prenen com a base o fan ús d’un dels productes més típics de la nostra terra.
El regidor de Comerç, Jaume Sànchez, ha agraït la participació d’aquests establiments, que considera que són “l’artífex” de la proposta.
L’edil ha volgut subratllar el pes econòmic que té la garrofa dintre de Catalunya i l’Estat. Ha explicat que “Espanya n’és el primer exportador mundial amb una producció d’entre 50.000 i 80.000 tones i una superfície conreada de 45.000 hectàrees; mentre que a Catalunya se’n produeixen més de 15.000 tones amb una superfície de 8.000 hectàrees”. El regidor de Comerç també ha destacat que és un bon succedani del cacau, “no conté cafeïna ni altres estimulants i és baixa en greixos i calories”.
L’objectiu de tot plegat és promocionar i recuperar el consum d'aquest producte, que ha estat menyspreat durant molts anys. Ho explica el xef i padrí de les jornades, Jordi Guillem, qui ha comparat la garrofa amb la llimona, dos productes que, gràcies “a la capacitat de crear dels cuiners, hem estat capaços d’elaborar plats molt gustosos i d’un màxim nivell”.
Jordi Guillem, cuiner calafallenc de 40 anys, ha estat subcampió del Món 2016 en Geladeria i és el líder de l'equip espanyol pel Campionat del Món de Geladeria 2018. Té una clara vocació internacional, domina en diferents graus cinc idiomes. La seva inquietud professional l'ha portat a recórrer mig món treballant en cuines prestigioses amb estrelles Michelin de països diversos com França, Anglaterra, els Estats Units o Perú. El seu origen familiar ve de la Pensió Lleida – Restaurant Lo Mam del quals és cuiner i propietari. Ha estat col·laborador a la Fundació Alícia, fundador del col•lectiu Terra i Taula, i també ha col·laborat en l’edició del llibre ‘La pastisseria i la cuina de la garrofa’, publicat l’any passat.
Enguany, els restaurants participants són el Gastrobar 13-21 Altafulla Mar Hotel, Les Bruixes, Voramar Cal Vitali, Bruixes de Burriac de l’Hotel Gran Claustre, Marítim Beach Club, La Toque, Costa Dorada, El Mercadet, Lola Bistro, i l’Hotel Yola - Restaurant El Tiberi.
Els preus dels menús aniran des dels 20 als 33 euros i s’hi podran degustar plats com estofat de cap de llom ibèric ‘Joselito’ amb poma, ceba, pinyons i essència de garrofa, panacota de garrofa amb salsa de mango i taronja, o musclos amb salsa quetxup de garrofa casolana, d’entre molts altres.
A més, els comensals també podran participar en un concurs de fotografia 2.0, tant a Facebook, Twitter com Instagram amb l’etiqueta #garrofa2017 i, d’entre totes les imatges, se n’escolliran les tres millors que seran obsequiades amb un àpat per a dues persones en un dels restaurants participants de les jornades. El dinar o sopar tindrà validesa fins al 31 de desembre d’aquest mateix any. Les persones premiades es donaran a conèixer el 7 de novembre al portal web de l’Ajuntament d’Altafulla.
Jaume Sánchez, regidor de Comerç i Consum
Jaume Sánchez, regidor de Comerç i Consum
Jordi Guillem, xef i padrí de les jornades