Foto: Associació Mediambiental La Sínia
08 de gener del 2019
Troben restes de cranc blau a la platja de Tamarit
És una espècie molt invasora que al 2018 ha crescut de forma alarmant, sobretot al Delta de l’Ebre
Membres de l’Associació Mediambiental la Sínia van trobar, el passat 31 de desembre, una pota de femella de cranc blau a la platja de Tamarit, just davant de la desembocadura del riu Gaià.
El cranc blau americà ('Callinectes sapidu') és una espècie molt agressiva, invasora i voraç i s’ha convertit en els darrers mesos en un gran maldecap a la zona del Delta de l’Ebre. Al 2018 ha experimentat un creixement de població alarmant i, per això, seria una mala notícia si es confirma la seva presència al litoral tarragoní, com ha explicat Hèctor Hernández, de l’Associació Mediambiental la Sínia.
El cranc blau és un crustaci decàpode que presenta cinc parells de potes; en els mascles, les potes tenen un color gris-blavós, i és aquesta característica la que els ha donat el nom comú de cranc blau. Les femelles tenen les puntes de les potes de tonalitat vermellosa-ataronjada. Són espècimens actius i voraços i la seva dieta alimentosa es basa en crustacis, peixos i una gran varietat de mol•luscs i algues.
Es tracta d'una espècie, doncs, molt agressiva i voraç i que aquest 2018 ha experimentat un creixement de població alarmant per la convivència del medi marí.
Una de les solucions segons els experts és facilitar-ne la pesca en grans quantitats aprofitant que és comestible i que té sortida al mercat alimentari. De fet, té un alt valor gastronòmic i la majoria de restaurants de la zona del Delta l’han incorporat a les seves cartes, sobre tot en arrossos.
En tot cas, de moment només se n’ha detectat una resta de cranc al litoral tarragoní, la pota que han trobat els tècnics de la Sínia a la platja de Tamarit. Tot i això, cal estar ben alerta i Hèctor Hernàndez ha aprofitat per demanar la col•laboració ciutadana
Així, si es detecta la presència d’aquest cranc –amb la pota de color blavós, més gran que el cranc vermell- cal avisar de seguida els agents rurals o posar-se en contacte amb la mateixa entitat mediambiental.
Hèctor Hernàndez, Associació Mediambiental la Sínia
Hèctor Hernàndez, Associació Mediambiental la Sínia
Hèctor Hernàndez, Associació Mediambiental la Sínia