Notícies
Foto: Ajuntament de Torredembarra
23 de novembre del 2020
Un article de Miquel Bonet sobre l'arribada de la petroquímica a Tarragona guanya el Mañé i Flaquer del Camp de Tarragona
Roger Escapa, Arnau Martínez i David Oliete són els altres guanyadors d’aquesta edició del certamen en les diferents categories del Premi impulsat per l’Ajuntament de Torredembarra
Divendres es van donar a conèixer els guanyadors del XXXIII Premi de Periodisme Mañé i Flaquer que organitza l’Ajuntament de Torredembarra, a través de la Regidoria de Cultura, i la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb Repsol com a patrocinador principal i la col·laboració del Port de Tarragona.

El treball guanyador de la modalitat Camp de Tarragona (en què hi han participat 28 treballs) és l’article “La clau que obre tots els panys”, de Miquel Bonet, publicat al CatalunyaDiari.Com i al TarragonaDigital.com el 28 d’octubre de 2019. L’obra guanyadora analitza mig segle després l'arribada de la indústria petroquímica a Tarragona, una activitat que ha quedat definitivament lligada a l'esdevenir de la regió. L’autor es planteja i intenta respondre qüestions com: “Per què aquesta indústria sovint mal vista hi va anar a raure? Què ha significat per al creixement de la El jurat ha ressaltat d’aquesta peça periodística la voluntat divulgativa de l’article, la bona redacció, el sentit de l’humor i l’excel·lent combinació entre la informació històrica i l’estil amè i actual. El premi té una dotació de 8.000 euros.

L’article guanyador de la modalitat de Periodisme Turístic (en què hi han participat 61 treballs) és el reportatge radiofònic “El dia que va caure el mur”, de Roger Escapa, emès al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, el 2 de novembre de 2019. 30 anys després de la caiguda del Mur de Berlín, l’autor torna a la capital alemanya per descobrir què queda de la ciutat socialista i els canvis que hi ha hagut al llarg de tot aquest temps. A través d’un recorregut pel que queda d’aquell mur, què va representar i els canvis produïts, l’autor ens va introduint a la ciutat de Berlín i aconsegueix generar desig de visitar-la sota aquesta perspectiva, amb especial rellevància en el sector de les generacions més joves, nascudes ja sense el mur o que eren molt petites quan va caure. I ho fa aprofitant tots els recursos del llenguatge radiofònic, fet que han ressaltat els membres del jurat. La dotació és de 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català.

La categoria de Comunicació Local (amb 48 treballs a concurs), s’ha atorgat a l’article “Quan les campanes van deixar de tocar a morts”, d’Arnau Martínez, publicat al núm. 92 de la revista NW, a l’abril de 2020. El treball ens presenta com va viure la ciutat de Reus l’epidèmia de grip espanyola del 1918. El jurat ha valorat com l’article permet reivindicar la memòria històrica per posar-nos en situació i constatar que allò que ens sembla nou i excepcional ja s’ha viscut abans. La dotació del premi és de 3.000 euros.

El primer premi de la nova modalitat Fotoperiodisme Camp de Tarragona (48 treballs participants) és per a la fotografia “Explosió”, de David Oliete, realitzada el 14 de gener de 2020 i publicada el 15 de gener de 2020 a The New York Times, Le Monde, The Guardian, abc News, The Washington Post, entre d’altres (via Associated Press). És tracta d’una imatge de l’explosió a les instal·lacions de l’empresa química IQOXE, ubicada al polígon sud del complex petroquímic de Tarragona, que el jurat ha qualificat com “La foto”, tant pel resultat tècnic com pel seu valor periodístic. “És l’instant d’una de les notícies més destacades del darrer any al Camp de Tarragona, desbordant fronteres i arribant a publicar-se a mitjans de gran rellevància mundial”, destaca el jurat. Aquesta categoria està dotada amb 3.000 euros.
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Fins al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla