25 de setembre del 2023
Un centenar de veïns es manifesten per reclamar solucions a les inundacions que pateixen a Baix a Mar
Asseguren que no s'ha fet res des d'ara fa just un any pels aiguats de Santa Tecla, que van convertir en "navegables" diversos carrers del barri.
Aquest dissabte va fer un any que els baixos de les cases de carrers de Baix a Mar com Via Augusta, Jaume I o Cronista Muntaner van negar-se d'aigua i van fer malbé mobles i electrodomèstics de veïns. L'acumulació d'aigua pel fort temporal d'aquell 23 de setembre va, fins i tot omplir fins dalt un aparcament de 3 metres d'alçada d'un edifici plurifamiliar. Des d'aleshores, els veïns afirmen que "no s'ha fet res" malgrat les promeses.
Un centenar de veïns s'han manifestat per demanar solucions com la canalització dels embornals i la millora del canal de la rasa, com apunta una portaveu de la Plataforma de veïns afectats per les inundacions de Baix a Mar, Núria Pijuan.
La marxa s'ha iniciat des de la rotonda que hi ha just passat el pont de la via del tren, accedint a Baix a Mar. És el que anomenen el "punt negre" del barri pel que fa a les inundacions. L'aigua que arriba de la rasa s'acumula al pas de sota la via i també a la zona de la rotonda, per on l'aigua la passa per sobre i accedeix al canal de la rasa per desembocar al mar. Des de la plataforma assenyalen que aquest no és el funcionament que hauria de tenir el drenatge de l'aigua, ja que la idea és que circuli per sota i connecti amb el canal. Ho explica una de les portaveus de la plataforma, Dolors Torner.
Torner feia referència també al mecanisme de tancament del canal, que lamenta que "han d'aixecar els veïns de manera manual perquè no funciona correctament i impedeix la sortida de l'aigua".
Per la seva banda des del consistori es recorda que recentment es va fer una neteja dels embornals i aquesta millora el drenatge de l'aigua aconseguint reduir el temps que aquesta roman acumulada als carrers. Per altra banda, admeten deficiències en aquesta xarxa que es volen anar resolent amb l'ampliació de l'amplada d'alguns embornals, la creació de nous i la canalització d'aquests, ja que n'hi ha que són cecs i es desborden.
Igualment, està en marxa el projecte de creació de dues basses de laminació que haurien de contenir l'arribada d'aigua de la rasa i de la muntanya, tot i que es tracta d'una intervenció costosa i que es pot allargar en el temps.
Núria Pijuan, portaveu de la Plataforma d'Afectats per les Inundacions de Baix a Mar
Dolors Torner, portaveu de la Plataforma d'Afectats per les Inundacions de Baix a Mar