18 d'octubre del 2024
Un error en el Cadastre situa Altafulla com a municipi on es paga més IBI de Catalunya
L'EINA insta els grups a replantejar el seu posicionament respecte a la pujada d'aquest impost, que a la vila es troba al voltant dels 640 euros de mitjana, gairebé tres vegades menys del que s'havia publicat
L'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) compta amb un registre erroni pel que fa a l'Impost de Béns Immobles que es paga a Altafulla. Comparar aquest registre amb els de la resta de municipis del país, dona com a resultat situar la vila com el lloc on es paga més IBI de Catalunya, quan la realitat és una altra. I la veritat és que Altafulla ocuparia la posició 68 en un hipotètic rànquing de municipis amb l'IBI més car. Segons les dades que consten a l'Ajuntament d'Altafulla, actualment es giren uns 6.400 rebuts d'IBI a l'any entre les diferents propietats immobles que hi ha a la vila. La mitjana del total recaptat entre aquests contribuents és d'uns 646 euros, una xifra que és gairebé una tercera part de la quantitat errònia que consta en el registre oficial (1.907 euros) i que, al seu torn, beu de les dades facilitades pel cadastre.
El consistori ha detectat aquesta errada després del rebombori creat per la voluntat de pujar l'IBI l'any vinent i es troba, actualment parlant, amb la gestora de tributs de la Diputació de Tarragona, BASE, amb el Cadastre i amb l'Idescat per esbrinar què ha pogut ocasionar aquest desfasament. D'un any per l'altre, des del 2017, que els rebuts que hi consten en aquest registre publicat, passen de 6.552 a 2.270. Una "desaparició" de rebuts i d'habitatges o propietats, sorprenent. Per tant, la quantitat total recaptada, uns 4MEUR, es reparteix erròniament entre menys rebuts, donant una xifra excessivament elevada. Així ho ha explicat, preguntat per Altafulla Ràdio, el coalcalde de la vila, Jordi Molinera.
Molinera apel·la al "sentit comú per valorar aquestes dades", ja que es correspondrien més a una població amb indústria, com La Canonja, de dimensions similars a Altafulla, però amb una diferència substancial, ja que allí la petroquímica aporta uns ingressos en impostos considerables, la qual cosa, lògicament, repercuteix en el pressupost municipal.
Igualment, insta els partits que ja s'han pronunciat en contra de la pujada de l'IBI, a replantejar-se aquesta posició un cop s'ha detectat l'error i s'ha constatat que aquest rebut no és tan elevat com s'havia cregut i que es troba entorn la mitjana catalana (505 euros el 2023, segons l'IDESCAT).
Molinera explica que l'augment de l'IBI que proposa l'EINA representaria sumar uns 2,5 euros al mes de mitjana en el rebut dels ciutadans.
Aquest augment, argumenta el coalcalde, ajudaria a poder "continuar prestant els serveis de qualitat que presta actualment l'Ajuntament", ja que assegura que amb el mateix pressupost que l'any en curs, no es podria fer.
La negociació sobre les ordenances fiscals i la possible pujada de l'IBI ha de tenir lloc en els pròxims dies, entre la regidoria d'Hisenda, dirigida pel republicà Dani Franquès, i els diferents grups del consistori. Igualment, s'ha de negociar el pressupost per a l'any 2025, dues qüestions totalment lligades l'una a l'altra. Des de l'EINA es confia que la proposta pugui tirar endavant, ja que d'una altra manera dubten de la viabilitat d'alguns dels serveis que es presten actualment a la vila.
Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla
Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla
Jordi Molinera, coalcalde d' Altafulla