Notícies
Foto: URV
01 d'agost del 2024
Un estudi de la URV destaca la importància de la qualitat dels carbohidrats en la salut reproductiva masculina
Segons la investigació, una dieta mediterrània rica en aliments saludables pot millorar la qualitat del semen i augmentar les possibilitats de fertilitat
Un nou estudi liderat pel grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox), en col•laboració amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), ha subratllat la rellevància de la qualitat dels carbohidrats en la dieta per a la salut reproductiva masculina. Els resultats d'aquesta investigació, dirigits per Mònica Bulló, catedràtica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia i investigadora ICREA a la URV, han estat publicats a la prestigiosa revista World Journal of Men’s Health.

La infertilitat, definida per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com la incapacitat per aconseguir un embaràs després d’un any de relacions sexuals regulars sense protecció, afecta nombroses parelles a nivell mundial. S’estima que entre el 40 i el 50% dels casos d’infertilitat es deuen a factors masculins, especialment a la qualitat del semen, que pot ser influenciada per múltiples causes ambientals i d'estil de vida, incloent-hi l'alimentació.

Diferents estudis han suggerit que seguir una dieta mediterrània, caracteritzada per un alt consum de vegetals, llegums, fruites i peix, es podria associar a una millor qualitat del semen. En canvi, el consum de greixos saturats, carns vermelles o alcohol podria tenir un impacte negatiu. Tot i que més del 50% de l’energia consumida en la dieta prové dels carbohidrats, hi ha poca informació sobre com la qualitat d’aquests afecta la salut reproductiva. L'estudi de la URV ha analitzat la relació entre l’índex glucèmic i la càrrega glucèmica de la dieta, que són indicadors clau de la qualitat dels carbohidrats, i diversos paràmetres de qualitat del semen en més d’un centenar d’homes sans d’entre 18 i 35 anys.

Els resultats indiquen que el consum d'aliments amb un alt índex glucèmic, que mesura la rapidesa amb què un aliment augmenta els nivells de glucosa en sang, s’associa amb un menor nombre d’espermatozoides i una reducció de la seva mobilitat. Això suggereix que ingerir aliments com farines refinades, aperitius, begudes ensucrades i llaminadures podria estar vinculat a una pitjor qualitat del semen.

Aquest estudi destaca la necessitat de tenir en compte la qualitat dels carbohidrats no només pels seus efectes metabòlics generals, sinó també pel seu impacte en la salut reproductiva masculina. Els resultats reforcen la importància de seguir una dieta equilibrada i de qualitat, com la dieta mediterrània, que afavoreix el consum de vegetals, llegums, fruites i peix, per millorar la qualitat espermàtica i, per tant, la fertilitat masculina.
Social
Et recomanem
1a Marxa/Trail Altafulla - Costa Tarraco
24 de novembre de 2024
+ info i inscripcions a: atletes.wixsite.com/altafullacostarraco
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla