Notícies
Foto: Ajuntament de Creixell
16 de desembre del 2022
Un nou llibre de l'antropòleg torrenc Jordi Suñé fa memòria sobre el passat del poble de Creixell
L'obra pretén recuperar les arrels de la vila i compta amb més de 250 imatges antigues i el testimoni de nombrosos veïns i veïnes
Creixell compta des d'aquesta setmana amb un nou document que ajudarà molt millor a entendre i recuperar la història de la vila per a les generacions actuals i futures. Es tracta de l'obra 'Creixell fa memòria', de l'antropòleg i professor torrenc Jordi Suñé.

Es tracta d'un llibre que podria esdevenir un referent per comprendre on som, d'on venim i cap a on anem, específicament pel que fa a Creixell, però també amb extrapolacions evidents cap a la resta del territori amb qui es comparteixen tradicions i costums. El mateix autor, Jordi Suñé, explica als micròfons d'Altafulla Ràdio què hi podrem trobar en aquest llibre, conformat per més de 250 imatges antigues que ha anat recopilant entre cessions de veïns de la vila i documents històrics. A més compta amb el testimoni, molt valuós, d'un total de 29 persones que van viure les diferents èpoques en les quals se centra el llibre. Suñé assegura que el projecte de recuperar la memòria de Creixell tindrà continuïtat amb noves propostes, també amb suport audiovisual.

El llibre recull, al llarg de les seves quasi 300 pàgines, més de 250 imatges antigues i molts retalls de les entrevistes que expliquen com era Creixell abans que el poble i l'entorn es transformessin per sempre més. La generació entrevistada encara va viure en un poble on la pagesia era la principal ocupació dels seus veïns i on els serveis que avui en dia gaudim, com el clavegueram o l'aigua corrent, no existien. Aquests avis i àvies han estat testimonis del canvi d'una manera de viure que havia evolucionat ben poc al llarg dels anys pretèrits. Tot d'una, aquest tros de món es va transformar amb la urbanització del litoral, l'abandonament de la terra, l'arribada del turisme i dels cotxes.

En el llibre s'inclouen diversos apartats. Es parla del cicle de la vida, on s'explica com els infants naixien a casa o els jocs que feien al carrer, per exemple. Es recullen els antics oficis dels veïns de Creixell. A part dels pagesos, Creixell tenia pescadors, boters, pastors, carboners, ferroviaris, barbers, etc. Igualment, també es recullen les diverses tradicions del poble vinculades al calendari festiu.

Suñé recull algunes notícies històriques referents al segles XIX i XX, on descobrirem, per exemple, com es van viure les guerres carlines al segle XIX o com es van iniciar les urbanitzacions a partir del 1962.olors.
Jordi Suñé, antropòleg i professor, autor del llibre
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla