Notícies
Foto: Altafulla Ràdio
26 de novembre del 2024
Una sessió ordinària de tràmit allargada en excés acomiada l’activitat plenària a l’Ajuntament d’Altafulla fins l’any que ve
La situació de les arques municipals torna a centrar un debat que no presenta crispació, però evidencia desavinences al govern
L’Ajuntament d’Altafulla ha celebrat aquest dilluns al vespre el Ple ordinari corresponent al mes de novembre. Una sessió pràcticament de tràmit però amb qüestions imprescindibles a debatre per avançar en el funcionament del consistori i de la vila. I coincidint amb el 25N, Dia internacional contra la violència envers les dones, la coalcaldessa i regidora de Polítiques de Gènere, Alba Muntadas, ha explicat que a instàncies de l’edil d’Alternativa Altafulla (AA) Xusa Ortega, d'ara endavant el minut de silenci previ als Plens ordinaris passarà a ser la lectura d’una enumeració dels noms i edats de les dones que en l’impàs de dos mesos han perdut la vida, víctimes de la violència masclista.

Ja seguint l’ordre del dia en sí, els membres de la Corporació municipal han començat donant el vistiplau per unanimitat a les actes dels darrers plens celebrats. D’una banda, l’ordinari del 30 de setembre i, de l’altra, l’extraordinari del 31 d’octubre.

Després d’aquestes diligències s’han tractat dos assumptes relatius en matèria econòmica. La primera ha proposat una nova modificació de crèdit al pressupost municipal de 2024 mitjançant l’assignació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit, finançats amb partides no utilitzades. I entre les actuacions hi ha una placa commemorativa del pilar de vuit de la Joves de Valls, valorada en 3.630 euros, i la instal·lació de senyalització a La Violeta, amb un cost de 10.610 euros. El modificatiu de crèdit ha prosperat amb els vots a favor de l’equip de govern format per l’Esquerra Independentista (L’EINA) i Junts per Altafulla i el PSC; per la seva banda, Alternativa s’ha abstingut.

Encara pel que fa a Hisenda, l’Ajuntament ha aprovat la tramitació d’una modificació de l’ordenança fiscal número 1, que regula l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). Els canvis proposats afecten al màxim bonificat per immoble, que es reduirà de 1.000 euros anuals a 300 euros, mantenint el límit del 50% de la quota íntegra de l’impost; i paral·lelament s’amplia el termini per sol·licitar bonificacions, i aquest passa a ser d’un any (en lloc dels sis mesos actuals) des de la data de legalització de la instal·lació davant la Generalitat de Catalunya. A més a més, s’estableix un nou termini excepcional per a instal·lacions fetes entre els anys 2022 i 2024, de manera que els propietaris que no hagin demanat la bonificació per instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic executades en aquest període, o que la tinguin denegada per presentar-la fora de termini, podran fer-ho de nou durant el primer trimestre de 2025. La mesura ha prosperat amb els vots de l’equip de govern i el PSC, i AA s’hi ha mostrat contrària. El regidor dels Comuns, Francesc Farré, ha lamentat que la mesura pot repercutir en una menor incidència d’allò que busca la bonificació, fomentar la instal·lació d’aquests sistemes d’autoconsum a les llars d’Altafulla.



Tot i que des del govern, el coalcalde Jordi Molinera, rebat que la reducció permet aconseguir un estalvi per al consistori tenint en compte la situació precària de les arques municipals. Alhora, es manté un incentiu suficient per a la majoria de famílies tenint en compte que la mitjana del rebut de l’IBI és de l’entorn dels 600 euros i, per tant, se seguiria rebent la mateixa aportació. Variarà, això sí, en famílies que paguen un IBI més elevat perquè tenen habitatges més grans i, per tant, considera Molinera, que s’ho poden permetre.

El consens entre tots els partits polítics ha estat la tònica del que ha restat de Ple. Per començar, en la incorporació d’esmenes al text refós verificat del projecte de modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) en l’àmbit del Passeig del Fortí i Baixada de la Cova (PAU 20), en què s’han fet unes correccions tècniques i ajustos normatius, després que es detectessin alguns errors en la transcripció de dades i omissions en l’articulat. Un pas que permetrà ara la seva tramesa definitiva a la Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona per a l’aprovació final.

Tot seguit la Corporació ha aprovat inicialment el Reglament del Nomenclàtor de Carrers i Espais Públics, que té com a objectiu establir el procediment per denominar vies públiques, espais lliures, equipaments i altres indrets singulars del municipi. Es tracta, segons ha explicat la coalcaldessa i regidora de l’àrea de Territori, d’ordenar la via pública i solucionar, igualment, alguns errors de numeració que consten al cadastre.

El text, a més, també organitza la creació d'una comissió encarregada d'estudiar les propostes de noms i sotmetre-les a aprovació plenària.

Ja a la recta final de l’ordre del dia s’han donat compte dels decrets d'alcaldia o regidoria delegada dictats durant el període del 23 de setembre al 17 de novembre. I tot seguit el Ple de l'Ajuntament també ha donat llum verda a una moció conjunta que demana modificar la nova normativa del Registre Civil, que obliga a inscriure els nadons com a nascuts al municipi on hi ha l’hospital del part, i no al poble d’empadronament dels progenitors. La mesura, que afecta municipis sense hospital com Altafulla, altera la realitat legal i estadística de les localitats i vulnera, segons la moció, el dret dels nounats a constar com a nascuts al seu municipi de residència. El consistori insta a recuperar l’antiga opció que permetia als pares inscriure els seus fills al registre del poble, independentment del lloc del part.

Just abans de la presentació dels informes de presidència de l’equip de govern i del torn de precs i preguntes, per la via d’urgència s’ha introduït a l’ordre del dia la proposta d’un informe sol·licitat pel Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP) respecte a la licitació per dotar el consistori d’una nova plataforma d’administració electrònica. Una empresa ha recorregut aquesta licitació davant el tribunal i cal que el consistori emeti un informe al respecte tal com li demana l’ens governamental i en el temps que li requereix, d’aquí la celeritat en dur-lo a ple. Tots els grups hi han votat favorablement.

La sessió ha seguit endavant amb els informes de presidència i els precs i preguntes, on s’han tractat diverses qüestions on l’oposició ha mostrat la seva disconformitat o dubtes respecte a la gestió del govern municipal però sense produir-se, sortosament, la crispació d’altres sessions.

Unes qüestions que també han evidenciat divergències entre socis de govern, especialment en matèria econòmica i en la priorització de despeses i inversions que cadascun d’ells considera importants, amb especial debat pel que fa a la remodelació de la plaça dels Vents i la implantació de solucions per les inundacions de Baix a Mar.

El torn de precs i preguntes del públic ha tancat una sessió que ha durat gairebé cinc hores, en una sessió de tràmit que s’ha allargat en excés i que posa en pausa l’activitat plenària a l’Ajuntament d’Altafulla fins l’any que ve, ja que el debat dels pressupostos, previsiblement, no arribarà al desembre.
Francesc Farré, regidor d'Alternativa Altafulla
Jordi Molinera, coalcalde d'Altafulla
Alba Muntadas, coalcaldessa d'Altafulla
Social
Et recomanem
25a Fira de Nadal d'Altafulla
Del 13 al 15 de desembre a la plaça de l'Església
Programació sencera a: www.altafulla.cat
Exposició ‘Això sí que té un nom'
Del 29 de novembre al 20 de desembre al passadís de La Violeta
Per cortesia de La Frontissa – Associació de Dones Feministes
Casal Cultural la Violeta
Programació de tardor: del 12 d'octubre al 28 de desembre
Programa i tickets a: www.casalvioleta.cat
Agenda Cultural d'Altafulla
Consulta-la sencera a: www.altafulla.cat/agenda-altafulla
Edita: Ajuntament d'Altafulla