24 de juliol del 2023
Unió de Pagesos presenta la campanya 'Plat net a l'estiu' per sensibilitzar la canalla contra el malbaratament alimentari
La proposta pedagògica de 'Plat net a l'estiu' s'articula al voltant de tres tallers que es duen a terme a diferents casals del país
Aquest matí Unió de Pagesos ha presentat la campanya 'Plat net a l'estiu', dirigida als infants d'entre 4 i 12 anys amb l'objectiu de conscienciar-los de la importància de combatre el malbaratament d'aliments explicant-los, a través de diferents tallers pràctics, com afecta aquest fet a la societat, al medi ambient i a la salut i, alhora, posant l'accent en la importància del consum de proximitat i de productes de temporada i de responsabilitat social.
Aquesta activitat, que compta amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, avui ha tingut lloc al casal d'estiu de l'Escola Montsant de Reus (Baix Camp), ja s'ha realitzat a Lleida (Segrià) i a Tarragona (Tarragona), i durant el juliol s'impartirà també a casals d'estiu d'Artesa de Lleida (Segrià), Figueres (Alt Empordà), Llançà (Alt Empordà), Valls (Alt Camp) i Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat).
La proposta pedagògica de 'Plat net a l'estiu' s'articula al voltant de tres tallers. El primer, ‘Valorem els aliments', busca acostar els nens i les nenes al sector agrari i al sistema de producció d’aliments, així com visualitzar els costos econòmics, mediambientals i de treball professional que suposen, difondre la nutrició saludable i sostenible. El segon taller, ‘Plat Net’, dona a conèixer el concepte de malbaratament amb dades de Catalunya i del món, a més dels objectius de Desenvolupament Sostenible 2030, i ofereix eines pràctiques per portar a terme cada dia i reduir el malbaratament d’aliments de manera individual i en l’àmbit familiar. El tercer, Re-ceptem, proposa als infants que pensin una recepta creativa per reaprofitar un aliment que es malmet a les llars.
'Plat net a l'estiu' és la versió d'estiu del programa 'Plat net' que Unió de Pagesos ha dut a terme durant el curs escolar a infants de primària del Segrià i el Pla d'Urgell. Com a novetat, l'edició estiuenca compta amb material didàctic nou i als participants se'ls regala una bossa isotèrmica d'esquena per afavorir la conservació d'aliments.
Unió de Pagesos apunta que segons l’Agència de Residus de Catalunya, cada any es malbaraten més de 250.000 tones d’aliments a Catalunya, l’equivalent a 35 kg per persona. A banda dels aliments en sí, també implica el malbaratament d'aigua, energia i terra i l'emissió de gasos d’efecte hivernacle. A més, segons l'ONU un 22 % de la població espanyola està en risc de malnutrició i el món desaprofita el 17% dels aliments mentre 811 milions de persones pateixen gana.